A Rubik-kocka kirakása
Asztali nézet 🖳

A Rubik-kocka kirakása

Csak semmi pánik, ez nem csalás. Valójában az emberek 99.9 százaléka nem tudja megoldani segítség nélkül ;)

Bemutom a legkönnyebb megoldást. Csupán 6 algoritmust kell megtanulni.

Görgess le hogy megtudd a titkot!

Fedezd fel a Rubik-kockádat.

Tekergesd a kockád egy keveset hogy jobban megismerd mielőtt belevágnál az algoritmusok tanulásába. Próbáld ki milyen messze jutsz anélkül, hogy tovább olvasnád ezt az oldalt. Az emberek többsége ki tud rakni egy színt segítség nélkül, miután hozzászokott a játékhoz.


Egy pár érdekesség amit észrevehetünk:

Stabil középkockák

Megfigyelhetjük hogy akármelyik oldalt tekerjük el, a középkockácskák mindig helyben maradnak. Ezek határozzák meg hogy melyik oldal milyen színű lesz.

Él és sarokkockák

A középkockákon kívül a játkék nyolc sarok és tizenkét élkockából áll. Ezeken három, illetve két matrica van felragasztva.

Túl sok lehetőség

A Rubik-kockának rengeteg lehetséges pozíciója van (több, mint 43 quintillió), ezért lehetetlen kirakni, ha csak összevissza forgatjuk az oldalakat.

A taktikánk

Megfigyelhetjük, hogy nehéz úgy megoldani új részeket, hogy ne rontanánk el a már meglevőket. Ezért a kockát rétegekre osztjuk és minden lépésben olyan algoritmust használunk ami nem rontja el a meglevő részeket.

Jelölések a Rubik-kockán

Betükkel jelöljük a tekeréseket az algoritmusokban. A kocka hat oldalát azok angol nevű nagy kezdőbetüivel jelöljük.

Egy betü az órajárásával megegyező irányba jelent egy csavarást ( pl. F), míg az ellenkező irányúakat egy aposztróffal jelöljük ( pl. F').

A jó hír az, hogy ebben az egyszerű módszerben csupán a F, R, U és L jelöléseket fogjuk használni, így csak négyet kell megjegyezni.

Nézzünk néhány példát

U Negyed tekerés a felső oldalon, az óra járásával megegyező irányba (90 fok).
L' A bal oldal rotációja, az óra járásával ellenkező irányban.
R2 Két jobb tekerés egymás után (összesen 180 fok).

Óra járásával megegyező irány: U L F R

Óra járásával ellentétes: U' L' F' R'

Mostmár készenállunk a kirakási módszer megtanulásához!

1. Fehér élkockák kirakása

A fehér élkockák kirakásával kezdünk. Természetesen bármelyik másik színnel is kezdhettük volna, de egyszerűbb ha a továbbiakban erre a színre hivatkozunk.

Azt már tudjuk hogy a középkockák stabilak és ezek határozzák meg az oldalak színét, ezér úgy kell megoldjuk az élkockákat hogy azok passzoljanak a közepekkel is.

Ez a lépés eléggé intuitív és könnyü, mivel még nincs sok mező a helyén amire figyelnünk kellene hogy el ne rontsuk őket.

Amennyiben mégsem boldogulnál, összegyűjtöttem pár esetet amely több lépést igényel.

U'R'UF'

Használd ezt a rövid algoritmust amikor az él a helyén van (FU él), de rosszul van fordulva.

F'R'D'RF2

Ez a megoldás, mikor nem fordíthatod egyszerűen az élet a helyére mert rosszul lenne fordulva.

R'D'RF2

Az algoritmus, ha az élünk a közép szinten van, a képen látható módon.

2. A fehér sarkok kirakása

Az élek már helyükön vannak, most oldjuk meg a sarkokat is, hogy befejezzük a fehér oldalt.

A kockánk így kell fessen, miután készen vagyunk ezzel a lépéssel.

Ez a stádium is még eléggé egyszerű, nem kellene gondot jelentsen algoritmusok megtanulása nélkül sem.

Amennyiben mégis segítségre szorulnál, elárulok egy egyszerű trükköt amit mindig alkalmazhatsz. Egy rövid algoritmust kell csupán ismételgetni:

R'D'RD

Helyezd el a megoldani kívánt sarokkockát azon hely alá ahova kerülnie kell, majd ismételd a fenti algoritmust amig a helyére kerül a megfelelő irányban. Ez az algoritmus valójában fel-le küldözgeti az érintett sarkacskát a szürkével jelölt mezők között, mindig másképp fordítva azt.

A R' D' R D trükk mindíg működik, de sajnos bizonyos esetekben túl sok fölösleges lépést igényel. Két eset amiben "rövidíthetünk":

FDF'
R'D2RDR'D'R

3. Középső szint

Most, hogy végeztünk a fehér oldallal, fordítsuk fel a kockát, mivel a megoldott oldalt nem szükséges néznünk a továbbiakban.

Az első oldal kirakása egyszerű volt, de itt jön az a pont ahol a legtöbb ember elakad, mivel a második réteg megoldásához túl sok lépést kell előrelátnunk betanult algoritmus nélkül.

Két egymással szimmetrikus algoritmust kell megjegyeznünk. A jobb és bal algoritmusnak nevezzük őket, és mindkettő a felső oldalról a szemben levő élkockát mozgatja, az egyik jobbra, a másik balra.

Bal

U'L'ULUFU'F'

Jobb

URU'R'U'F'UF

Amikor nincs a felső oldalon olyan élkocka ami a középszintbe illene mert mind ott vannak már csak rossz helyen, használjuk ugyanezeket az algoritmusokat hogy kiszedjük onnan őket.

Például, amikor egy él a helyén van, de el van fordulva:

U R U' R' U' F' U F
U2
U R U' R' U' F' U F

4. Felső kereszt

A negyedik lépésben egy sárga keresztet fogunk formálni a kocka tetején. Nem baj ha az oldalszínek nem passzolnak, mivel a következő lépésben fogjuk a sárga éleket a végleges pozíciójukba helyezni.

» » »

Amikor a az első két réteg meg van oldva, csupán ez a 4 minta lehet a kocka tetején. Használjuk az alábbi algoritmust, hogy egyikből átmenjünk a másikba, amíg el nem érjük a sárga keresztet.

FRUR'U'F'

Pont – háromszor kell végrehajtanunk az algoritmust mikror mindegyik él rosszul van fordulva. Ne feledd az első után úgy fordítani a kockát hogy az "L" forma a mefelelő irányba mutasson (a szárakkal fel és balra).

"L" forma – kétszer kell még végrehajtanunk hogy elérjük a célunk. Mielőtt nekilátnál, győződj meg róla hogy a képen látható módon áll a derékszög.
(Van egy rövidítő is, amellyel egy lépésben megoldhatjuk ezt az esetet: F U R U' R' F').

Vonal – Egyszer kell csak elvégezni az algoritmust és meg is vagyunk.

Plusz – Ha látod a sárga keresztet akkor következhet az élek cserélgetése (görgess le).

5. Sárga élek felcserélése

Van egy sárga keresztünk a kocka tetején de valószínüleg az élkockák oldalmatricái nem passzolnak a szélső oldalak színével, ezért meg kell őket cserélgetni.

Ehhez egy olyan algoritmust használunk amely a felső szinten a szemben levő sárga élet cseréli fel a bal oldali szomszédjával.

RUR'URU2R'U

Előfordulhat, hogy a kocka ellentétes oldalán levő éleket kell felcserélnünk, amit két lépésben tudunk végrehajtani az algoritmust kétszer végrehajtva.

6. Sárga sarkok elhelyezése

Majdnem készen vagyunk a Rubik-kocka kirakásával, már csak a sárga sarkok maradtak hátra, amiket két lépésben fogunk megoldani. Ebben a lépésben csak elhelyezzük őket, majd a következőben orientáljuk.

URU'L'UR'U'L

Az algoritmus felcseréli a számmal jelölt kockákat a fenti képen, miközben az OK-val jelölt sarok helyben marad.

Amikor a Rubik-kocka megoldásában elérkezünk ehhez a ponthoz, vizsgáljuk meg a sarkokat és próbáljunk találni egyet, amely a helyén van. Amennyiben egyet találunk, fordítsuk a kockát úgy, hogy ez kerüljön az OK pozícióba és hajtsuk végre az algoritmust. Előfordulhat hogy kétszer is szükséges végrehajtani.

Amennyiben egyetlen sárga sarok sincs a megfelelő helyen, hajtsuk végre az algoritmust és vizsgáljuk meg újra a kockánkat, mert ezúttal kell legyen egy.

Egy érdekesség ezzel a lépéssel kapcsolatban, hogy a helyén csupán 0,1 vagy 4 sárga sarokkocka lehet.

7. Sárga sarkok irányítása

Az utolsó lépésben minden kockácska a helyén van, de a sárga sarkok rosszul orientálódnak. A kocka kirakásának befejezéséhez ugyanazt az algoritmust fogjuk használni mint a fehér sarkok megoldásához:

R'D'RD

Fogjuk a kockát a kezünkben úgy hogy egy rosszul orientált sárga sarok legyen a képen látható (FRU) pozícióban. Ismételjük a R' D' R D algoritmust amíg ez a sárga sarokkocka a helyére nem kerül úgy hogy a sárga matrica van felül.

Ezután csak a felső oldalt tekerve fordítsunk egy másik félrefordult sárga sarkat a szürkével jelzett pozícióba és megint ismételjük a R' D' R D mozdulatokat, amíg ez a sárga matrica is felfele mutat.

Hajtsuk végre ezt egyesével az összes elcsavarodott sárga sarokra, amíg mindegyik sorra nem került.

A művelet közben az lehet az érzésünk, hogy teljesen összekeveredett a kockánk, de ne aggódjunk, mert minden helyreáll, mikor az összes sarok jól áll majd.

Az alábbi animált példa azt szemlélteti amikor mindegyik sarok rosszul orientálódik. A sarkokat egyenként elküldi a "szürke" pozícióba, és addig ismétli az algoritmust amíg mindegyik helyére kerül. A végén pedig egy U tekeréssel az utolsó mezőt is helyére rakja.

Nyomd meg a lejátszás gombot hogy eliduljon az animáció!

Összefoglaló

Itt van az összes felhasznált algoritmus hogy segítsen a gyakorlásban.

A Rubik-kocka kirakása

Jelölések

Front - Szembenső, Right - Jobb,
Up - Felső, Left - Bal
L - Bal az óra járásával megegyező irányba
R' - Jobb oldal ellenkező irányba

1,2. Fehér oldal: Kereszt élek, majd sarkok.

3. Középső szint

Jobb: U R U' R' U' F' U F
Bal: U' L' U L U F U' F'

4. Felső kereszt

» » »

F R U R' U' F'

5. Két él felcserélése


R U R' U R U2 R' U

6. Felső sarkok pozícionálása


U R U' L' U R' U' L

7. Felső sarkok orientálása


Vidd egyenként a rosszul fordult sárga sarkokat a megjelölt helyre a felső oldal tekerésével és ismételd a R' D' R D mozdulatot, amíg mindegyik a helyére kerül.

Oszd meg az oldalt, ha sikerült kirakni a kockát :) Lang. 📽 Video